• img info@visafslagelburg.nl
  • img 0525-684595

Op deze website kunt u allerlei informatie vinden over de voormalige visafslag van Elburg. Sinds 11 september 1987 is het gebouw van de visafslag ingericht als (bescheiden) visserijmuseum. Het museum wil een herinnering zijn aan het visserijverleden van Elburg.

Volg ons op

Hans Appel

Onze suppoosten

Hans Appel

Met regelmaat zie je hem in of rondom de Visafslag: Hans Appel. Vanuit betrokkenheid of omdat hij ingeroosterd staat als suppoost, kent hij de Visafslag op z’n duimpje. Als een ware verhalenverteller staat hij voor de groep mensen die de banken ingeschoven zijn. De afmijnklok is een favoriet onderwerp om uitleg over te geven: ervaringsonderwijs ten top als de klok in werking wordt gesteld en de wijzer in de rondte draait. ‘De vishandelaren wilden natuurlijk zo min mogelijk voor de vis betalen, dus wilden ze niet te vroeg op de knop drukken, maar ook niet te laat, want dan ging de vis aan hun neus voorbij.’

Aan zijn accent kun je horen dat hij niet uit Elburg komt. Santpoort, dichtbij IJmuiden, is de plaats waar hij oorspronkelijk vandaan komt. ‘IJmuiden heeft ook een visafslag’, vertelt Hans. De link naar Elburg is al gauw gelegd als blijkt dat ook relaties ervoor hebben gezorgd dat Elburg in zicht kwam en in zicht is gebleven. Hans. Man in vol ornaat en vol van ideeën. Stapt overal op af en bekijkt de zaken op zijn manier. Zulke mensen zijn goud waard, want anders raak je vastgeroest in oude gewoontes. Bekend bij de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop, het Bottermuseum, de Botterstichting en de Visserijvereniging kun je hem inmiddels wel een allrouder noemen als het gaat om visserij en visserijverleden.

 

De Elburger vishandelaren in de banken van de visafslag.

Directeur-keurmeester Willem Deetman en zijn opvolger Hannes aan ’t Goor.

Niet alleen vóór, maar ook naast de banken van de Visafslag maakt Hans makkelijk contact met de bezoekers. Bij de ijsslee of bij het hoekwant vertelt hij de toehoorders waar zij naar kijken en hoe er vroeger mee gewerkt werd. De mensen zijn getriggerd door zijn verhalen: over de mannen die op een ijsschots geraakten en er ter nauwer nood weer afkwamen, maar anderen die het leven erbij lieten. Het leven van de vissers ging niet over rozen. Het was een keihard bestaan, waarin het bikkelen was om rond te kunnen komen. Vrouw en kinderen aan de wal, dagen en nachten van huis.


Als het even rustig is in de Visafslag, roert Hans in zijn koffie, nestelt zich op een van de banken en stelt ook gerust zijn tegenvragen. Er ontstaat een leuk gesprek. Zo is er met suppoost Hans een aardig wederzijds contact. Vandaag is de laatste dag van het seizoen dat hij ingeroosterd staat. Graag tot volgend seizoen!

“De vishandelaren wilden natuurlijk zo min mogelijk voor de vis betalen, dus wilden ze niet te vroeg op de knop drukken, maar ook niet te laat, want dan ging de vis aan hun neus voorbij”

– Hans Appel