• img info@visafslagelburg.nl
  • img 0525-684595

Op deze website kunt u allerlei informatie vinden over de voormalige visafslag van Elburg. Sinds 11 september 1987 is het gebouw van de visafslag ingericht als (bescheiden) visserijmuseum. Het museum wil een herinnering zijn aan het visserijverleden van Elburg.

Volg ons op

Museum

Museum Visafslag Elburg

Aan de haven van het schilderachtige stadje Elburg bevindt zich het kleinschalige museum Visafslag Elburg.

De naam van het museum verwijst naar het historische gebouw waarin het is gevestigd. De visafslag was ooit het kloppende hart van de lokale visindustrie, waar vissers hun vangst aan wal brachten om te worden geveild en verspreid naar verschillende bestemmingen. Tegenwoordig is deze historische plek omgetoverd tot een museum, waar de prachtige verhalen van weleer tot leven komen.

Kortom, als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de visserij, de zee en de Elburger visserscultuur, dan is een bezoek aan Museum ‘Visafslag Elburg’ absoluut de moeite waard.

Wil je ook leren hoe je als bottervisser of viskoopman een partij vis tegen een goeie prijs kunt verkopen of afmijnen? Kom dan naar deze voormalige Visafslag en waag een gok.

In 1916 werd aan de haven van Elburg de gemeentelijke Visafslag geopend. Voortaan zouden vraag en aanbod en de onderlinge concurrentie van de kooplieden de prijzen van de vis bepalen. De Visafslag heeft tot 1957 gefunctioneerd. In dat jaar viel de polder Oostelijk-Flevoland droog, waardoor Elburg afgesloten werd van het open water. Het gebouwtje van de gemeentelijke Visafslag werd in 1958 publiekelijk verkocht.

Een aantal enthousiaste vrijwilligers heeft het gebouw in 1985 gekocht. Met veel inspanning werd de oude Visafslag gerestaureerd en vervolgens weer opgebouwd aan de Havenkade in Elburg. Sinds 1987 fungeert de voormalige Visafslag als een klein visserijmuseum. Blikvanger is de gerestaureerde afmijnklok.

Gebruiksvoorwerpen

Het museum biedt een collectie historische voorwerpen die werden gebruikt tijdens het vissen en verwerken van de gevangen vis. 

Vissersvloot

Na een bezoek aan het museum adviseren wij u een kijkje te nemen bij de historische botters die in de haven bij het museum liggen aangemeerd.

Het is een indrukwekkend gezicht om deze oude schepen te aanschouwen, elk met zijn eigen verhaal en unieke geschiedenis.

In de zomerperiode worden er door de botterstichting zelfs vaartochten georganiseerd, zodat u de sensatie kunt ervaren van het varen op een authentieke vissersboot.