• img info@visafslagelburg.nl
  • img 0525-684595

Op deze website kunt u allerlei informatie vinden over de voormalige visafslag van Elburg. Sinds 11 september 1987 is het gebouw van de visafslag ingericht als (bescheiden) visserijmuseum. Het museum wil een herinnering zijn aan het visserijverleden van Elburg.

Volg ons op

Haringvisserij

SOORTEN VISSERIJ

HARING

In het vroege voorjaar (februari/maart) begonnen de Elburgers op haring te vissen. Meestal liep de haringvisserij rondom Pasen ten einde. In Elburg werd bijna uitsluitend met haring­drijfnetten gevist, waarbij de netten tussen twee schuiten in voortgetrok­ken werden. Iedere schuit had gewoon­lijk vijf netten. In het midden waren deze netten met een pin met elkaar verbonden.Slechts enkele Elburgers (EB 2, EB 4, EB 15, EB 28 en EB 33) visten met staand want op haring.

Deze netten werden haring­reepnetten genoemd. Gewoonlijk stonden deze reepnetten in de buurt van Urk. Bij het haringrepen maakte men gebruik van een zogenaamde vlet. In de regel waren er dan drie man aan boord. Opvallend is dat de Elburgers niet met (grote) fuiken op haring visten. Dat deden de Harderwijkers en Bunschoters wel.

De kuiperij van de familie Binnekamp aan de Smedestraat (1910) maakte o.a. tonnen voor de haringen.