ajax loader

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 mei j.l. organiseerde Visserijvereniging Ons Belang i.s.m. Reukploatse Elburg een gezellig evenement op het terrein rondom Visafslag Elburg. Nadat bij het ochtendgloren het al uitgezette hoekwant werd binnengehaald, werd de vis klaargemaakt om gerookt te worden in een van de vele rookkasten die op het nieuwe pleintje bij de taanketel waren opgesteld. Het doel daarbij was om de meest perfecte gerookte paling te bereiden, die ’s middags beoordeeld zou worden door een vakkundige jury.

Het was die dag wat kouder dan verwacht en ook miezerde het die ochtend geruime tijd. Toch drukte dat de sfeer rondom de rookovens niet, want altijd is het feest als poon, haring of paling door de palingrokers in de rookkasten gehangen wordt. De meeste deelnemers hadden rookkasten van metaal; een enkeling had een houten rookoven. In een korte uitleg door een enthousiaste visroker werd verteld dat een houten kast geen enkel kwaad kan, zolang het vuur het hout maar niet raakt.

Niet alleen de mannen met de rookkasten waren bij de Visafslag bezig. Naast alle vis die in de kasten gerookt werd volgens vaste procedures, konden belangstellenden ook vers gerookte paling kopen bij een viskar, die achter de Visafslag stond opgesteld. Ook de liefde voor gerookte vis gaat door de maag. Bij de rookkasten waren vooral de mannen in de weer, bij de viskar stonden de vrouwen hun viswaren te verkopen.

 

Die middag konden alle palingrokers een van hun gerookte exemplaren bij de Visafslag inleveren, die voor deze speciale gelegenheid geopend was. Achterin het kleine museum waren lange tafels opgesteld waar de vis genummerd en verpakt werd ingeleverd. Burgemeester Rozendaal zou die middag onder begeleiding van palingexperts dhr. Bosman en dhr. Korenberg een oordeel vellen over de aangeleverde gerookte palingen.

Terwijl buiten het gezellige gelegenheidskoor Eigen-Wijs zijn smartlappen aan de man bracht en er intussen heel wat volk op de been was, boog zich binnen in de Visafslag de driekoppige jury over de verschillende facetten van een goed gerookte paling: de kleur, het zoutgehalte, de mate van ‘gerooktheid’ en uiteraard de smaak. Bosman en Korenberg hadden vanwege hun jarenlange ervaring en expertise een timmermansoog voor de aangeleverde palingen, en vertelden in geuren en kleuren waar de burgemeester op moest letten bij het jureren.

Burgemeester Rozendaal zette al zijn zintuigen op scherp om als goede leerling alle facetten van het palingkeuren te doorgronden. Samen met Bosman en Korenberg werden alle palingen nauwkeurig bekeken, geproefd en zodoende getest. Gerjan Ruijter noteerde de punten die de jury uitdeelde voor de verschillende testonderdelen. Zo werd het beoordelen een smakelijke bezigheid waar de jury zijn vingers letterlijk bij aflikte.

Na rijp beraad en het optellen van alle punten reikte burgemeester Rozendaal de prijzen uit aan de drie beste palingrokers van Elburg 2018. Visafslag Elburg feliciteert Jan Westerink, Aart Plender en Hans aan ’t Goor met hun welverdiende behaalde plaats en prijs!