ajax loader

Op 11 januari – dezelfde dag dat het kwartetspel van de Visafslag werd gepresenteerd – werd de jaarlijkse suppoostenavond, net als alle voorgaande jaren, in het Gruithuis gehouden.

Na de ontvangst rond 19.30 uur, met koffie en gebak, opende Willem van Norel (secretaris van de Visafslag) de avond met een warm welkom, een korte toespraak en een toelichting op het jaarverslag. Annet Land kreeg vervolgens het woord en toonde een informatieve powerpointpresentatie, waarin ze aan de hand van de website die zij samen met haar dochter Pauline beheert (www.visafslagelburg.nl) de hoogtepunten toelichtte uit het afgelopen jaar.

Voordat de avond meer informeel werd, nam Willem van Norel het stokje nog eenmaal over en vertelde aan de hand van fotomateriaal van Nanne van de Poll over de geschiedenis van wijlen burgemeester van de Poll. Ondanks de herhaling vonden de aanwezigen de unieke fotocollectie de moeite waard, omdat het verval van Elburg door deze burgemeester na de Tweede Wereldoorlog zodanig werd opgelost dat Elburg nu is zoals zij is: authentiek en helemaal teruggerestaureerd. Het had immers ook anders gekund …

Na zoveel informatie smaakt alles beter, zo ook de ‘pikballen van Straatman’ die door Wim van Triest waren geregeld om het informele gedeelte van de avond mee in te luiden. Het aardige van zo’n informeel deel van de avond is, dat je nog weleens iets opvangt. Zo was het mooi om te vernemen dat de suppoostenavond door velen als waardevol wordt beschouwd. Zieke suppoosten die weinig meer kunnen, maar wel alles op alles zetten om toch zo’n avond bij te wonen, is zo’n signaal dat aangeeft dat we niet zomaar een clubje zijn.

Elkaar ontmoeten in een ongedwongen sfeer, het delen van de verhalen van vroeger, een luisterend oor hebben/krijgen, hoogte krijgen waar de Visafslag voor staat en waar zij zoal mee bezig is: het zijn allemaal ingrediënten van een geslaagde avond. ‘Wat gebeurt er veel achter de schermen’, zo werd er (terecht) geconstateerd. En zo is het maar net: je moet het willen zien. Als schakeltjes in een groter geheel gaat het niet om mensen persoonlijk, maar om datgene wat er met elkaar wordt neergezet. En dan is gepaste trots absoluut op z’n plaats als blijkt dat dit bij elkaar opgeteld best veel blijkt te zijn!

Onze wens is dan ook dat alle betrokken vrijwilligers van de Visafslag het komende seizoen goed kunnen schakelen bij alles wat op hen af gaat komen. Want ook al staat een suppoostenavond vaak in het teken van terugblikken, deze keer werd ook vooruit gekeken. Sinds 10 januari j.l. is de Visafslag namelijk officieel aanbieder van vrijwilligerswerk voor maatschappelijke stage (MaS) voor scholieren (12-17 jaar). De ‘vacature’ die de Visafslag op www.mas4you.nl heeft geplaatst, is die van gastheer/gastvrouw. Het is de bedoeling dat scholieren (één per middag tijdens de zomervakantie) samen met een suppoost in Museum Visafslag aan de slag gaan en toeristen/bezoekers ontvangen die graag willen horen en zien van het visserijverleden van Elburg.

Dat we scholieren de kans geven om in de Visafslag hun uren te kunnen maken voor de MaS, heeft alles te maken met de vergrijzing van ons suppoostenteam: ziekte en overlijden zorgen voor krimp aan de top, terwijl er geen aanwas van onderaf is. Het is dan ook wijs om de MaS als kans aan te grijpen in de hoop het ledenbestand te verjongen. Vooral de stagelopers die eventueel ‘blijven hangen’, zouden potentiële aanwinsten zijn. Maar zover is het nog niet. Stap 1 is net gezet: achter de schermen is alles geregeld. We wachten nu af welke stappen volgen en hoe het verder zal gaan lopen.