ajax loader

Op vrijdagochtend 7 september kwam een klein gezelschap voor een bijzonder moment bij elkaar. In het museum van de botterwerf vond de overdracht plaats van het bottermodel van Lex Terpstra. Lex heeft twee jaar gewerkt aan een kleine replica van de EB 51. Meer dan 600 uur is hij bezig geweest om de oorspronkelijke Elburger botter EB 51 tot in de kleinste details na te bouwen. Na twee jaar werken tot in de kleine uurtjes, was vandaag de overdracht van de prachtige mini-replica aan de huidige eigenaar van de EB 51, die vanwege de Botterdagen weer in de thuishaven lag.

Michael Schoonderbeek uit Amersfoort, eigenaar van de EB 51 sinds 2016, was onder de indruk van Terpstra’s meesterwerk. Samen met de genodigde gasten, die veelal familie waren van de vorige eigenaren van de EB 51, stonden zij vol bewondering om het bottermodel heen. De verhalen over Jacob Westerink (1892-1982) – grootvader van een aantal Elburgers van nu – klonken opnieuw. Verhalen die verbonden zijn aan het visserijverleden van Elburg.

Zoals in het scheppingsverhaal Eva gevormd werd uit een rib van Adam, zo is het bottermodel van Lex Terpstra gemaakt uit het originele hout van een plank van de EB 51. Het vakwerk van Lex Terpstra werd deze ochtend alom geprezen. Als een zeer gedetailleerd poppenhuis van vroeger, met echt alles erop en eraan, zo schitterde de miniatuurschuit in haar volle glorie.

Er zijn meer bottermodellen in omloop, die gebouwd zijn op basis van de EB 51. Deze zijn veelal te vinden bij de nazaten van de Elburger Jacob Westerink, die er vaak de trotse bezitters van zijn. Zo blijven de verhalen van vroeger verbonden aan de vissersfamilies, die vaak met gemengde gevoelens hun botter na de inpoldering aan de wal moesten houden, omdat er geen viswater meer was.

Zo wordt ook nu de specifieke visserijgeschiedenis van Elburg in leven gehouden door o.a. vakmensen als Lex Terpstra, die met liefde en aandacht fenomenale bottermodellen maken, die – nu meer binnen handbereik – iets laten zien van het vissersverblijf op de voormalige Zuiderzee.