ajax loader

‘Ergens (g)een touw aan vast kunnen knopen’, ‘de eindjes aan elkaar knopen’, ‘in touw blijven’; er zijn best wel wat gezegdes te vinden waarin een touw de hoofdrol speelt.

Touwen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn ze nodig om vaartuigen aan de kade af te meren. Een sterke verbinding met het vaste land, om niet af te drijven. Liefst zonder in de knoop te raken.

In onze haven liggen heel wat schepen afgemeerd. De lijnen keurig op orde, zodat je niet struikelt en overboord valt. Maar niet alleen aan boord zijn touwen handig. Ook in coronatijd is het goed om ‘in touw te blijven’, houvast te hebben, ‘korte lijntjes’ te hebben die symbool staan voor onderling contact.

Ook al zijn we achter de schermen altijd ‘in touw’, toch kunnen we nog niet open. Onze deuren zijn gesloten, omdat het virus nog steeds rondwaart. Ook al is de lente begonnen en willen we straks graag open, toch moeten we geduld hebben. We kunnen ‘het touw’ nog niet laten vieren. Corona heeft ‘de touwtjes nog teveel in handen’.

Met verlangen denken we terug aan de dagen dat iedereen hier zomaar spontaan kon binnenvallen: gezinnen die de stad kwamen verkennen, Elburgers op leeftijd die de visserijgeschiedenis uit eigen ervaring kenden, scholieren die een lesje cultuureducatie kregen, verenigingen die een dagje uit organiseerden en een rondleiding kregen …

Allemaal moeten we geduld hebben. Wachten is nooit leuk. Toch is het goed. We verlangen naar een toekomst, waarin we weer gezellig samen op pad kunnen. Naar contact met de mensen om ons heen, samen leuke dingen ‘op touw zetten’ en zonder problemen musea bezoeken.

Nee, Museum Visafslag loopt niet weg. Geduldig wacht zij op betere tijden. Zij hoopt alle suppoosten weer te zien en alle mensen te ontmoeten die nu niet kunnen komen. Natuurlijk zal ze laten weten wanneer het licht op groen gaat, wanneer de Visafslag weer opengaat. De vlag zal uitgaan!

Tot die tijd zullen we nog even moeten wachten en op afstand moeten blijven. Houd je lijnen op orde, struikel niet, en zorg dat je niet afdrijft. Ook al kun je er soms geen touw meer aan vast knopen, toch komen we hier doorheen met elkaar. Blijf in touw!