ajax loader

Bij de taanketel, aan de haven van het pittoreske Elburg, staat Visafslag Elburg. Het kleine houten lokaaltje is tijdens de zomermaanden als historisch visserijmuseum geopend voor het grote publiek, maar tijdens de overige seizoenen is het gebouwtje veelal gesloten. In de periode dat Visafslag Elburg onbemand en gesloten is, zijn veel waardevolle spullen niet in het museum aanwezig, maar op een speciale plaats opgeborgen: in het depot van de Visafslag.

Dat depot bevindt zich te midden van het oude vestingstadje. In een kleine kelderruimte van een van de historische panden liggen ’s winters museumschatten opgeborgen, die ’s zomers in het minimuseum aan de haven tentoongesteld worden; waardevolle attributen uit de tijd dat de Zuiderzee werd bevaren. Allerlei visserijbenodigdheden die bij het werk aan boord van de vissersschuiten van dienst waren.

Het statige Oude Feithenhof is het pand waarin het depot zich bevindt. In een apart gedeelte van de keldergewelven is een kleine ruimte ingericht als depot. De rekken met houten kratten staan ordelijk opgesteld. In de kratten een mooie collectie kurken en netten, die geschonken is in de periode 1980-1990. Aan het plafond rijen rieten visserskubben en allerhande netten met verschillende maaswijdtes; aan de muur dikke en dunne touwen gegroepeerd bij elkaar. Bijzondere attributen uit vervlogen tijden, die hier zijn opgeslagen en bewaard worden.

Wat goed dat er een museum is met een depot, dat de ruimte heeft om te getuigen van het Elburgse visserijverleden: unieke locaties, waar de schatten van het visserijverleden worden bewaard. Het depot zelf, als onderdeel van het museum, ergens in een achterafstraatje in een of andere kelder, was altijd wat onderbelicht maar wel degelijk van belang. Wat goed dat er dan een vereniging is, die de jeugd op bijzondere wijze bij de stad en haar historie betrekt.

Tijdens de jaarlijkse historische jongerenavond van oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop bracht een groepje jongeren een bezoek aan het visafslagdepot. Tijdens de rondleiding in het Oude Feithenhof gaf historicus Willem van Norel enthousiast toelichting bij de ondergrondse ruimtes, de Provisorenkamer en de zolderverdieping; ruimtes die normaal gesproken niet geopend zijn voor het publiek.

Ook het visafslagdepot – schatbewaarplaats van de voormalige plaatselijke visserij – was nog nooit eerder opengesteld voor publiek. Het ‘goud’ van het depot zorgde voor veel verwondering. En dat in dit moderne, digitale tijdperk! Leuk dat de interesse in de historie van Elburg en haar voormalige visserij nog steeds aanwezig is.

Fotocredits: Pauline van Zweden