ajax loader

Het is weer Botterzaterdag: de laatste dag van het seizoen waarop de Visafslag geopend is. Het is gezellig druk in de stad en rondom de haven. Naast Botterzaterdag is het vandaag ook Open Monumentendag. Het is stralend nazomers weer. Veel mensen drommen door de stad en lopen langs de kraampjes die langs de haven staan opgesteld. Een ongekende mensenmassa beweegt zich rustig voort.

Ook in en om de Visafslag is het een drukte van belang. De deuren staan wijd open. Binnen draait de wijzer van de afmijnklok. Bezoekers komen af en aan om in de banken te schuiven, op de afmijnknop te drukken en zo een pondje paling of rode poon te kopen. Zoals dat vroeger ging, zo gaat dat vandaag opnieuw. De nostalgie viert hoogtij vandaag.

Achter de Visafslag staan drie suppoosten bij elkaar. Ze hebben samen gekkigheid en lachen met elkaar om grappen die alleen voor hun oren zijn bestemd 😉 Deze ‘drie musketiers’ van de Visafslag maken er vandaag weer het beste van. De een luidt de bel, de ander doet de afgewogen rode poon in zakjes en de derde laat de afmijnklok draaien. Ook andere suppoosten lopen er rond, omdat er vandaag voor hun Visafslag grote belangstelling is en een extra paar handen altijd welkom is.

Ook jongste suppoost Gerjan Ruijter staat vandaag weer op zijn post. Als aankomend docent spreekt Gerjan de groep mensen toe die in de banken zijn gaan zitten. Met flair legt hij aan hen uit hoe de afmijnklok werkt en waarvoor de ‘deurbel’ in de bankjes dient. Voordat de mensen echt mogen bieden, laat hij hen oefenen tijdens een oefenrondje met de afmijnklok.

Buiten zitten bezoekers lekker in de schaduw op het bankje achter de Visafslag. Even uitrusten van het sjokken door de stad, even fijn een visje snoepen, even gezellig in gesprek raken met anderen die je zomaar ontmoet, of zomaar rustig bootjes kijken die vandaag af en aan varen. De rook van de paling- en poonrokers naast de Visafslag waait over de mensen heen. Vanavond allemaal kleren in de was!

Wat treffen we het met het weer! Zo veel mensen op de been heeft ook z’n invloed op de verkoop van de vis: al vroeg in de middag is alle vis al verkocht. Het was vandaag goed zaken doen. Mooi om op deze wijze het seizoen af te sluiten. Een goed seizoen, waarin veel bezoekers ons kleine museum hebben bezocht en waarin onze suppoosten weer beurtelings hebben verhaald van het unieke visserijverleden van Elburg. Veel dank aan iedereen die zich heeft ingezet in het afgelopen seizoen. Graag tot ziens!